Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis

Beschrijving

Voormalig brouwershuis van de verdwenen brouwerij naar verluidt genaamd "Den Hert". Volgens het land- en kaartenboek van Hamme (1772-1776) bevond zich hier toen op hetzelfde perceel al een grote hofstede met vier losse bestanddelen rondom een erf dat in 1775 bezit was van Jan Baptiste Roggeman, mét de ten oosten achterliggende boomgaard reikend tot aan de huidige Zouavenstraat. In het tweede kwart van de 19de eeuw bezat de hoeve nog dezelfde gebouwenconfiguratie met als eigenaar landbouwer Jan Boel. Een datumsteen in de woning verwijst vermoedelijk naar de heropbouw of verbouwing van het woonhuis in 1856 door een familielid. Gelijktijdig met de verkoop van het huis door een latere eigenaar P.J. Vercauteren aan Clement Vanden Berghe en Benedikt Van Osselaere werd volgens kadastergegevens in 1913 een brouwerij bij de woning opgericht. De brouwerij G. Vanden Berghe zou nog bestaan hebben tot 1963. Intussen zijn alle bedrijfsgebouwen verdwenen.

Gerenoveerde alleenstaande burgerwoning met twee bouwlagen van vijf traveeën onder pannen zadeldak, ingeplant in omringende tuin die zich voorheen achteraan verder uitstrekte aan de Geemstraat (deels verkaveld). Noordgevel aan de tuinzijde met bij de rechter gevelhoek ter hoogte van de plint een zandstenen gevelsteen met opschrift: "François Boel/ 1856". Deze bakstenen lijstgevel met gebruikelijke dubbelhuisopstand bewaart een neoclassicistische getinte hardstenen deuromlijsting met pilasters op neuten, afgedekt door architraaf met kroonlijst, typerend voor het midden van de 19de eeuw. Schrijnwerk van benedenvensters met schuiframen waarschijnlijk evenals de geveldecoratie met pleisterwerk wijzend op een aanpassing van de woning tijdens het interbellum. De posten van de hoge vensters en beide gevelhoeken zijn door imitatie hoekkettingen in gewit pleisterwerk geaccentueerd; geveldecoratie met panelen, eveneens in pleisterwerk. Gevelbeëindiging met brede houten kroonlijst. De zuidgevel gericht naar de Evangeliestraat bezit een overeenkomstige ordonnantie en gevelafwerking. Beide zijgevels met aanleunende lagere aanbouw met gecementeerde gevels.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van Sint Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 13de wijk, nummer 37.
  • FRIEDRICH M., Brauerei – verzeichnis Belgien, Heidelberg, 1984, p. 108.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena