Brouwerswoning bij brouwerij Cool

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Brouwerij De Twee Hoefijzers
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Hamme
Deelgemeente Hamme
Straat Hoogstraat
Locatie Hoogstraat 2, Hamme (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Hamme (geografische inventarisatie: 01-06-2005 - 30-04-2006).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerswoning bij brouwerij Cool

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Voormalig brouwershuis bij de brouwerij Cool of brouwerij "De Twee Hoefijzers", thans afzonderlijk woonhuis. Site teruggaand op de brouwerij Wauters, opgericht circa 1885, die vanaf circa 1910 werd uitgebaat door Emmanuel Cool en Henri Wauters en de bedrijfsnaam "Brasserie des Deux Fers à Cheval" kreeg toebedeeld, later vertaald naar "De Twee Hoefijzers". De brouwerij Cool bleef actief tot 1976.

Beeldbepalend gebouw ingeplant op de straathoek met de Kerk- en de Kaaistraat. Oorspronkelijk neoclassicistisch burgerhuis van circa 1850, vergroot in 1911, ingrijpend verbouwd in neorococostijl in opdracht van Emmanuel Cool naar ontwerp van architect Louis Van Wiele (Hamme). Machtiging verleend op 17 juli 1936. Oorspronkelijke plattegrond, volume en travee-indeling behouden, maar uitzicht en binnenindeling grondig gewijzigd. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (pannen), doorbroken door een centraal fronton met drie dakvensters en een oculus. Parament van rode baksteen op een hardstenen sokkel, verrijkt met (imitatie?-)natuursteen voor deur- en vensteromlijstingen, doorlopende lekdrempels, siersluitstenen én rijkelijk met rocailles versierde balkonconsole en fronton. Monumentale inkom met een spiegelboogvormige voordeur in neorococostijl gevat in een zware afgeschuinde omlijsting. Daarboven een klein balkonnetje met de symbolen van de brouwerijnaam, twee hoefijzers, in het siersmeedwerk. Diverse toegepaste venstertypes: op de begane grond rechthoekige schuiframen met getint loodglas, op de bovenverdiepingen spiegelboogvormige met kleinhouten.

Sterk gelijkende maar soberdere bakstenen achtergevel, met dezelfde opbouw en drie traveeën breed fronton. Centrale achterdeur met bovenlicht echter gevat in een neoclassicistische geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten en met kroonlijstje aan een bordes van drie afgeronde treden. In vergelijking met oude prentbriefkaarten sterk gelijkend op de vroegere voordeur en mogelijk herplaatst bij de verbouwing van het woonhuis. Vrijstaande rechter zijpuntgevel ter hoogte van de Kaaistraat, afgewerkt met fraaie sierankers en een venster op de bovenverdieping.

Voormalig bureel van de brouwerij, vierzijdige torenachtige uitbouw van slechts één travee diep, aangebouwd tegen de linkerzijgevel die niet zichtbaar is van de straat. Pittoresk gebouwtje daterend uit 1911 volgens kadastergegevens en toegankelijk via de binnenkoer en stilistisch aansluitend bij de vroegere bedrijfsgebouwen aan de straat.

  • Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Hoogstraat, nr. 1.
  • DE RAUW E., Zo leefde Hamme, Hamme, 1983, p. 19.
  • FRIEDRICH M., Brauerei – Verzeichnis Belgien, Heidelberg, 1984, p. 108.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Bogaert, Chris; Duchêne, Helena; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2006

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hoogstraat

Hoogstraat (Hamme)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.