Mouterijgebouw van brouwerij Wauters

Beschrijving

Voormalig mouterijgebouw, aanvankelijk horende bij de brouwerij Wauters opgericht circa 1885, die vanaf 1910 gekend was als brouwerij Cool met de bedrijfsnaam "Brasserie des Deux Fers à Cheval", later vertaald naar "De Twee Hoefijzers". De brouwactiviteiten werden stopgezet in 1976. Het mouterijgebouw werd vervolgens omgevormd tot café "De Blauwe Poort" en naar verluidt sinds 1988 tot woning. De installatie is niet meer ter plaatse.

Voormalig bedrijfsgebouw met L-vormige plattegrond aan een gekasseide binnenkoer, links palend aan het vroegere brouwershuis. Langgerekt volume parallel aan de straat, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een mank pannen zadeldak, daterend van circa 1911 zie het kadasterarchief. Baksteenbouw met een karakteristieke verzorgde gevelafwerking van zwart gesinterde baksteen banden, tandlijsten, spiegels, knipvoegen, decoratief metselwerk, sierbouten en dergelijke. Centraal zes spaarvelden met ingeschreven kruismotieven, rechts geflankeerd door een uitspringend venster- en links door een dito poortrisaliet met polygonale hardstenen luierikken aan de voet. Poortdoorrit onder samengestelde balkenlaag, eertijds in verbinding met de brouwinstallatie in de haakse achterbouw. Hogere achtergevel van drie bouwlagen onder een dakoverstek op houten schoren, voorzien van een laadvenster en verspringende vensteropeningen.

Binnenin. Zware dragende balkenstructuur en dakgebinte nog aanwezig, aankleding gewijzigd.

• DE RAUW E., Zo leefde Hamme, Hamme, 1983, p. 19.