erfgoedobject

Lintweverij F. Van Damme en Zonen

bouwkundig element
ID
85351
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85351

Juridische gevolgen

Beschrijving

Lintweverij F. Van Damme en Zonen, heden bedrijvencentrum. Lintweverij, volgens de literatuur gesticht in 1818 of in 1828 en rond de eeuwwisseling uitgegroeid tot het grootste bedrijf van Oost-Vlaanderen in deze bedrijfstak. Een duizendtal mensen werden er toen tewerkgesteld. Activiteiten stopgezet circa 1985. Gebouwen opgesplitst en omgevormd tot bedrijvencentrum.

Complex ingeplant op een groot rechthoekig terrein tussen de Hoogstraat en de Sint-Jansstraat. Monumentaal hoofdgebouw met inkom, gelegen aan de Hoogstraat nummer 41A-43, opgetrokken in eclectische stijl in 1893 volgens jaartalankers in de geveltop. Bedrijfsnaam "Fd. Van Damme et Fils" aangebracht in een natuurstenen paneel in de borstwering. Fraai gebouw in bak- en zandsteenstijl van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, centraal gemarkeerd door hoger oplopende klokgevel met voluten. Voorgevel geleed door lisenen, die met elkaar verbonden zijn door een aflijnend baksteenfriesje. Kruisvensters op de bovenverdieping. Grote steekboogvormige vitrines en inkom op de begane grond die bij de restauratie in de jaren 1990 aangebracht werden ter vervanging van de oorspronkelijke spaarvelden met herdenkingsmonumentje.

Links lagere aanbouw in een aansluitende stijl van anderhalve bouwlaag met afgeronde hoektravee op een doorlopende sokkel in breuksteen.

Achterliggende bedrijfsgebouwen toegankelijk via de Sint-Jansstraat. Aanvankelijk baksteenbouw van één bouwlaag verhoogd tot twee en grondig vernieuwd in 1951, 1959 (zie archiefdocumenten). Vroegere zadel- en sheddaken grotendeels vervangen door platte daken. Diverse gevelopeningen gewijzigd. Binnenindeling en aankleding volledig gewijzigd.

  • Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Hoogstraat, nummer 1; Bouwplannen Sint-Jansstraat nummer 1.
  • DAUWE J. - UYTTERSPROT K. - STROOBANTS A., Van Middeleeuwse Ambachten tot Georganiseerde Handelskamers, Dendermonde, 1992, p. 48-49.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lintweverij F. Van Damme en Zonen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85351 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.