Herenhuis Van Damme

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Van Damme

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenwoning Van Damme

Beschrijving

Herenwoning Van Damme, heden bedrijvencentrum. Samengesteld uit twee woningen van vijf en zes traveeën én twee bouwlagen onder een doorlopend zadeldak (kunstleien). Volgens kadasterarchief gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw door nijveraar Fernand Van Damme en afgebeeld op een bedrijfsbriefhoofd van de jaren 1890.

Oorspronkelijk neoclassicistisch gebouw met centraal een brede poortdoorrit onder een ijzeren balkon als toegang tot de achterliggende lintweverij F. Van Damme. Gebouw bij inventarisatie in 2005 in renovatie. Het zou evenals het aanpalende bedrijf heringericht worden als bedrijvencentrum. Ontpleisterde voorgevel. Strakke gevelindeling met rechthoekige vensters en oorspronkelijke voordeuren gevat in een geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten met kroonlijst en consoles. Uiterst rechtse deur met de initialen "F V D" in het geslepen glaswerk van het bovenlicht, verwijzend naar de bouwheer.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Hoogstraat, nummer 1.
  • DAUWE J. - UYTTERSPROT K. - STROOBANTS A., Van Middeleeuwse Ambachten tot Georganiseerde Handelskamers, Dendermonde, 1992, p. 48-49.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena