erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
85354
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85354

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Beeldbepalende burgerwoning in eclectische stijl, ingeplant in de as van de Stationsstraat. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken (zwarte pannen), gebouwd in 1909 volgens datumsteen in de topgevel. Kadastraal genoteerd in 1910 als eigendom van de Maatschappij in collectieve naam H.F. Keuller beheerders van het aanpalende stoomtapijtenfabriek in de Geemstraat. In de tweede helft van de 20ste eeuw begane grond ingericht als handelszaak. Bij omvorming tot privéwoning een aantal jaar geleden pui volledig gereconstrueerd naar vroegere toestand.

Evenwichtige gevelopbouw gemarkeerd door breder en hoger oplopend zijrisaliet eindigend in een puntgevel met gebogen fronton en obelisk als topbekroning. Op de bel-etage twee traveeën breed ijzeren balkon aan twee vensterdeuren op vier gestileerde consoles in arduin. Daarboven een drielicht met wortelmotief en de fraai gesculpteerde datumsteen "1909". Kleurrijk gevelparement van geel geglazuurde baksteen verrijkt met blauwe hardsteen voor cordons, speklagen én deur- en vensteromlijstingen met kroonlijsten en spiegels. Bovenaan hardstenen boord met kruisvormig vlechtwerk van gele baksteen. Rechthoekige voordeur en poort voorzien van nieuw schrijnwerk.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85354 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.