erfgoedobject

Poortgebouw met schuur en stalling

bouwkundig element
ID
85355
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85355

Juridische gevolgen

Beschrijving

Poortgebouw met vroegere schuur en stalling van voorts verdwenen hoeve. Volgens bouwplan werd een bouwvallige aan de straat gelegen schuur in opdracht van Leon Malfliet naar ontwerp van 1946 van architect J. Vander Cruyssen (Dendermonde) vervangen door een poortgebouw met schuur en graanzolder. Recent gerenoveerd gelijktijdig met de bouw van een nieuwe achterliggende woning. Vrij monumentale hoevepoort in historiserende stijl en geïnspireerd op de traditionele bak- en zandsteenbouw. Drie geledingen tellend onder een geknikt overstekend en steil schilddak. Onderbouw met doorrit voorzien van brede korfboogpoort met druiplijst. Smalle tweede geleding tussen waterlijsten met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind in centrale omlijste rondboognis. Poort geflankeerd vleugels in baksteenbouw met sierankers, lage stalvensters en een schuurpoort.

Gemeentearchief Hamme, Bouwaanvragen Hooigat.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Poortgebouw met schuur en stalling [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85355 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.