Hoeve 't Molenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Molenhof

Beschrijving

Voorheen een hoeve met molenaarshuis en maalderijgebouw bij de verdwenen Hoeygatmeulen; deze korenwindmolen werd ook "Den Nieuwe Meulen" geheten (zie het land- en kaartenboek van Hamme van 1772-1776). Volgens de literatuur zou de molen al genoemd zijn in 1520. De molenberg met houten staakmolen op teerlingen stond ingeplant in de zuidwerthoek van het erf, aan een viersprong op de straathoek van Hooigat met Vossestraat. Hij behoorde in 1775 toe aan mevrouw de baronesse de Kessel evenals het bijhorende molenhuis en andere gebouwen. Op het erf werd naast de molendam een mechanische maalderij opgericht in 1876 (volgens het kadasterarchief). In 1928 werd de houten windmolen afgebroken, de molendam verdween eveneens. Op het erf bleef een molensteen liggen.

Ten noorden haaks ingeplant boerenhuis en voormalig molenaarshuis. Lage en langgerekte woning, zeven traveeën tellend onder een mank zadeldak (mechanische pannen), op de voorgevel door cijferankers 1645 gedateerd. Zoals blijkt uit sporen in het metselwerk in de 19de eeuw en eerste helft van de 20ste eeuw uitgebreid met lage aanbouwen aan de achterzijde onder opgetrokken dakschild en tegen de linker zijgevel. Beide zijpuntgevels met een beraping die de aanvankelijke steile dakhelling aftekenen. Erfgevel bekleed met een cementering met schijnvoegen, gewitte banden en imitatie breuksteenvoegen op de plint. Gewijzigd houtwerk en nu met goot in kunststof. Deels aangepast interieur bewaart een gedrukte tongewelfde huiskelder, opkamer met rode vierkante vloertegels en opkamertrap van gesinterde bakstenen.

Ten westen, ruggelings aan de straat gelegen bedrijfsgebouwen in verankerde baksteenbouw met getrapte daklijsten en pannen zadeldaken. Omvat een rechthoekig maalderijgebouw met enkele lage getoogde vensters op rollaag en waarvan twee met ijzeren roedeverdeling. Erfgevel onder brede dakoverstek op houten schoren en voorzien van een poort en zijdeur. Binnenin behouden samengestelde balkenlaag.

Zijdelings aan het maalderijgebouw aanpalende lage stalvleugel. Erfgevel voorzien van deuren en ramen met houten latei en groengeschilderd houtwerk.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt, Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van St Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 20ste wijk, nummer 162.
  • VAN BOSSCHE A., Malen en molens in Hamme, Hamme, 2005, p. 70-71.
  • Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster, Eerste aflevering de arrondissementen Aalst en Dendermonde, in Kultureel Jaarboek voor de provincie Oostvlaanderen 1960, Gent, 1962, p. 126-127.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena