Katholieke school

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Katholieke school

Beschrijving

Voorheen katholieke lagere school, nu kleuterschool Hooirt (afdeling van basisschool Sint-Pieter). Schuin ingeplant wijkschooltje naast deels omsloten speelplaats, met voorgevel parallel aan en gericht naar de Sint-Renildestraat. Langwerpige constructie van één bouwlaag opgetrokken in twee fasen: aanvankelijk met twee klaslokalen daterend van 1912, volgens het kadasterarchief gebouwd door de weduwe en kinderen Van Driessche. Rechts zijdelings verlengd tot aan de straat, volgens het kadasterarchief in 1923 en overgenomen door de vzw Parochiale Werken.

Aanvankelijk schooltje van zeven traveeën onder zadeldak (zwarte en rode pannen) met symmetrische opstand. Rode baksteenbouw in de voorgevel met decoratieve verwerking van gesinterde bakstenen in horizontale banden en ter vooral ter accentuering rond de getoogde muuropeningen. De ruime vensteropeningen eigen aan de schoolfunctie bewaren typisch schrijnwerk met roedeverdeling. Lage centrale deur onder het hoog geplaatst voorzien van een hardstenen gevelsteen met opschrift: "Katholieke/ school/ 1912". Daklijst met decoratief afgewerkte gecementeerde fries. Rechts toegevoegde jongere lokalen met aansluitende lijstgevel van zes traveeën in oranjerode baksteenbouw. Voorzien van grote twaalfdelige vensters met I-latei tussen lisenen met banden van witte en gesinterde bakstenen. Smalle deurtravee voorzien van lage getoogde deur en breder bovenlicht. Daklijst met rechte muizentandlijst onderbroken door de verluchtingsroosters boven de vensters. Blinde achtergevel geritmeerd door spaarvelden.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena