Villa Maria Josepha

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Maria Josepha

Beschrijving

Villa Maria Josepha, nu Villa Kakelbont. Oorspronkelijke villanaam verwijzend naar de eerste bewoonster Marie Joseph Temmerman. Het echtpaar F. Temmerman - M. Boel liet in 1911 deze villa voor hun dochter oprichten tegenover de ouderlijke woning. Gebouwd naar ontwerp van 1911 door bouwmeester K. Joos (Hamme) waarvan de originele plannen ter plaatse bewaard bleven.

Smaakvolle villa in eclectische stijl met een monumentale allure en gaaf bewaard voorkomen. Achterin gelegen midden in een ruime omringende beboomde tuin. Het brede perceel is aan de straatkant afgesloten door opmerkelijk verzorgd ijzeren hekwerk aan dito pijlertjes op een laag muurtje van bak- en hardsteen; ter hoogte van de toegang met brede gekasseide oprit schuin inspringend en voorzien van een hoog, gebogen toegangshek aan overhoekse bakstenen hekpijlers. Hoofdvolume van de deels onderkelderde villa met twee bouwlagen in L-vorm op verhoogde begane grond. Leien bedaking gevormd door een schilddak met rechts opzij een lager haaks zadeldak en afgewolfd vooruitspringend deel van het dakvenster boven de brede venstertravee van de voorgevel.

Baksteenbouw vooral in de voorgevel sterk verrijkt met hardsteen zoals ter omlijsting van de breukstenen sokkel, in hoekkettingen, dorpels, lijsten en voorts in diverse sculpturaal uitgewerkte details zoals consoles en gevelstenen; laatstgenoemde met vermelding van bouwjaar en villanaam boven de deurportiek, een derde opzij ervan in de sokkelboord met opschrift: "F. TEMMERMAN/ M. BOEL april 1911/ K. Joos bouwm". Gewelfde deurportiek uitgespaard op de gevelhoek en geopend met bogen, opzij voorzien van hardstenen toegangstrap met omkrullende borstweringen. De portiek bezit voorts nog tegenover de dubbele voordeur een ijzeren leuning met sierlijke ornamentiek in art-nouveaustijl, dezelfde als in de balkonleuning boven de brede erker van de venstertravee. Gevarieerde vensteropeningen waaronder diverse drielichten. Voordeur met decoratief schrijnwerk en getraliede deurlichten. De overstekende houten kroonlijst is aan de voorgevelzijde met een decoratieve rand geaccentueerd.

Tegen de blinde linker zijgevel paalde voorheen een gebogen serre. Achtergevel met uitgebouwde keuken onder lessenaarsdak. Aanpalend voormalig koetshuis gewijzigd en geïntegreerd bij de woning.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena