Directeurswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dirtecteurswoning

Beschrijving

Voormalige woning van de geestelijke bestuurder van het burgerlijke hospitaal, heden kantoor van de sociale dienst van het OCMW. Ingeplant aan de straat, ten noordoosten van het huidige Fabiolaziekenhuis. Afgesloten door een laag breukstenen muurtje aan bakstenen hekpijlers ter vervanging van het oorspronkelijke ijzeren hekwerk. Vroegere directeurswoning opgericht in 1902 naar ontwerp van bouwmeester Pierre De Brouwer – Van Haver (Hamme) en bekostigd door de familie van Doorslaer de ten Ryen, zie bouwplannen, jaartal in vensterrisaliet én gedenksteen in de rechterzijgevel.

Vrijstaand eclectisch eerder neogotisch getint burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) met een vierkante plattegrond en een lager dienstgebouw achteraan. Uitgewerkt als een traditioneel dubbelhuis. Gevelafwerking en materiaalgebruik karakteristiek voor de bouwperiode. Baksteenbouw voorzien van verzorgd metselwerk met knipvoegen en verlevendigd door het gebruik van hardsteen voor tal van sierelementen zoals plint, banden, hoekblokken, sluitstenen, consoles en dergelijke. Markerend rechter zijrisaliet dat hoger oploopt in een licht overkragende puntgevel waarin zowel het bouwjaar als het wapenschild van de schenkers in hardsteen werd vereeuwigd. De verticaliteit van het ontwerp wordt nog versterkt door de toepassing van verdiepte vensternissen onder gedrukte rondbogen met getoogde vensters onder blinde boogvelden op de bovenverdieping. De centrale inkom is uitgewerkt als een deurportiek aan een bordes van drie treden. De rechter zijgevel vertoont een vijfhoekige uitbouw, dienstig als trapkoker onder een afgewolfd lessenaarsdak, met de gedenksteen onder het getraliede trapvenster. Daarboven een ingeschreven drielicht, twee flankerende zoldervensters, twee pseudo-rookkanalen en een pinakel ter verfraaiing van de puntgeveltop.

Interieur

De oorspronkelijke indeling en sobere aankleding zijn grotendeels behouden. Troggewelfde kelder. Centrale gang op de begane grond met cementtegelvloer en karakteristiek stucwerk. Behouden dwarstrap met houten leuning en trappaal verlicht door een glasraam in de zijgevel. Bovenverdieping met brede overloop en vier kamers. Niet ingerichte zolder.

• Archief OCMW Hamme, Bouwplannen.
  • DE RIJCKE E., Kroniek van een ziekenhuis : het hospitaal van Hamme, in Bijdragen tot de geschiedenis van het kanton Hamme, Jaarboek IX, 2001, p. 36-41.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena