erfgoedobject

Dodenhuis van het burgerlijke hospitaal

bouwkundig element
ID
85365
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85365
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig dodenhuisje van het burgerlijke hospitaal, heden bergplaats van het Fabiolaziekenhuis. Oorspronkelijk burgerlijk hospitaal in opdracht van Burgerlijke Godshuizen ontworpen door architect Edouard Bouwens (Dendermonde). Bouw gestart in 1874 en plechtig geopend op 1 september 1876. Drie jaar later uitgebreid met een hospitaalboerderij en stallingen ter hoogte van de Damputwegel (huidige Damputstraat), in 1887 verruimd met een kapel. Oude ziekenhuisgebouwen afgebroken tussen 1966 en 1974. Nieuwbouw officieel in gebruik genomen op 1 januari 1972 en herdoopt in "Fabiolaziekenhuis". Sinds 1998 deel van het AZ Waasland, nu het AZ Nicolaas.

Het vroegere dodenhuisje is een klein georiënteerd gebouwtje ingeplant in de westhoek op de parking voor de kliniek, grenzend aan een voortuintje. Het werd opgericht bij de stichting van de materniteit, naar plannen van architect Henri Joos (Hamme) van 1938 of naar ontwerp van architect Emiel Van Couwenberghe van 1949. Sinds 1973 wordt het gebruikt als berging omdat het mortuarium niet meer voldeed aan de wettelijke voorschriften.

Sobere baksteenbouw van drie traveeën onder een leien schilddak met rechthoekig grondplan en driezijdige sluiting. Uitgevoerd in een neogotisch getinte stijl. Gevels geritmeerd door pseudolisenen en horizontaal belijnd door middel van banden in natuursteen, een omlopend baksteenfriesje én decoratief metselwerk met knipvoegen. Rondboogvormige vensters met negblokken onder druiplijstjes aan de straatzijde, aan de achterzijde dito deurtjes onder gekoppelde lijsten. Nog authentiek schrijnwerk en gekleurd loodglas. Bij inventarisatie in 2005 in verwaarloosde staat.

  • DE RIJCKE E., Kroniek van een ziekenhuis: het hospitaal van Hamme, in Bijdragen tot de geschiedenis van het kanton Hamme, Jaarboek IX, 2001.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dodenhuis van het burgerlijke hospitaal [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85365 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.