Villa Vermeire

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam kasteel Vermeire
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Hamme
Deelgemeente Hamme
Straat Hospitaalstraat
Locatie Hospitaalstraat 33, Hamme (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Hamme (geografische inventarisatie: 01-06-2005 - 30-04-2006).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa Vermeire of kasteel Vermeire

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Villa, volgens oude prentbriefkaarten vroeger gekend als "Villa Vermeire" of "kasteel Vermeire". Gebouwd naar ontwerp van architect Charles Hoge (Gent) volgens bouwplan van 1936 in opdracht van nijveraars Marcel en Joseph Vermeire wiens touwslagerij gevestigd was in de Kapellestraat nummer 44 en achteraan het parkdomein grensde. Opbouw door gemeentebestuur vergund op 21 januari 1937 en uitgevoerd door aannemer Pieter De Vrome. Heden gebruikt als privéwoning en gerechtsdeurwaarderpraktijk.

Grote villa in een ruime omringende omhaagde tuin die heden door de hoge begroeiing aan het gezichtsveld is onttrokken. Terrein toegankelijk via een concaaf gemetste inrijpoort ingeplant tegenover het Fabiolaziekenhuis. Monumentale villa gebouwd op een kunstmatige verhoging in functie van twee ondergrondse garages. Directeurswoning in een cottagegetinte stijl van twee bouwlagen onder verspringende schild- en zadeldaken met een ver overstekende dakrand en zeer hoge decoratief uitgewerkte schouwen. Opgetrokken uit onbeschilderde baksteen op een sokkel van breuksteen met verwerking van imitatienatuursteen voor consoles en omlijstingen. Rijkelijk versierde puntgeveltoppen met reliëfs en houtwerk met bloem- en kruismotieven, het handelsmerk van architect Hoge. Evenzo voor de uitgewerkte vensterstijlen, het typische balkonnetje in de rechterzijgevel én de als erker van één of twee bouwlagen uitgewerkte vensterpartijen die het gevelontwerp ontzettend dynamiseren. Vooraan een omlijste rondboogdeur met siersmeedwerk aan een bordes van vier treden.

Interieur

Binnenindeling grotendeels behouden met op de begane grond een centrale monumentale traphal met dito trap waarrond alle ruimtes (aanvankelijk living, salon, eetplaats, keuken) geschikt zijn en alle circulatie verloopt. Inmiddels deels gemoderniseerd en volgens huidige bewoners gerenoveerd door antiekhandelaar Axel Vervoordt ('s Gravenwezel). Benedenverdiepingen bestemd voor privégebruik, bovenverdiepingen als kantoor en bereikbaar via de vroegere diensttrap.

  • Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Hospitaalstraat, nummer 1.
  • Mondelinge gegevens en archief verstrekt door de bewoners, de familie Anné.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Bogaert, Chris; Duchêne, Helena; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2006

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hospitaalstraat

Hospitaalstraat (Hamme)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.