Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Origineel uitgewerkt hoekhuis gebouwd voor bierhandelaar Jozef Schülte naar bewaard plan bij bouwaanvraag van 1935 (goedgekeurd 15.01.1936) en volgens kadasterarchief in 1936 samen opgericht met aanpalende limonadefabriek. Volgens mondelinge overlevering wordt het bouwontwerp toegeschreven aan architect Louis Van Wiele (Hamme).

Woning van twee bouwlagen onder een onregelmatig en deels geknikt overstekend schilddak met zwarte mechanische pannen. Zichtgevels met typisch geelbruin bakstenen metselwerk. De voorgevel, die met een stompe hoek verspringt, valt voorts op door een aantal karakteristieke plastische vormen en ornamentiek aansluitend bij het romantisch kubisme. Erker van de brede venstertravee rechts rustend op console met kubistische vormgeving; links aansluitend afgerond balkon met tijdseigen buisleuningen en vlaggenstokhouder aan de gevelhoek. De brede afgeschuinde travee op de straathoek met inkom en trappenhuis vormt door zijn zeer specifieke muuropeningen met bijzondere details een blikvanger voor het pand. Driehoekig uitgespaarde deurportiek waarvan een wand bekleed is met typisch donkerbruin geglazuurd metselwerk. Rond deurlicht met fraai modernistisch traliewerk en gekleurd glas-in-loodraam met geometrisch motief. Het smalle laddervenster naast de deur en het grote ronde bovenvenster bewaren naast hun roedeverdeling gelijkaardige loodglasramen met gestructureerd, gevlamd en gekleurd glas. Kleinere benedenvensters met fijn traliewerk.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwaanvragen Kaaldries.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena