• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning

Beschrijving

Fraai burgerhuis in eclectische stijl, volgens mondelinge bron gebouwd in opdracht van een wijmentelersfamilie Lemmens. Naar verluidt vroeger gedateerd "1911" in het pannendak van het bijgebouw op het achtererf, waar nu de drukkerij Meganck gevestigd is. Bouw kadastraal genoteerd in 1912. Burgerhuis deels ingericht als woonhuis en deels als verkoopszaal voor de drukkerij. In de jaren 1980 achteraan met uitbouw vergroot.

Zeer verzorgd dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak afgelijnd door een houten kooflijst met modillons. Kleurrijk gevelparement van gele geglazuurde baksteen verrijkt met arduin, groene en blauwe baksteentjes voor banden, lijsten, cordons, borstwering en omlijstingen op een hoge hardstenen sokkel met getraliede keldergaten. Balkon met decoratief siersmeedwerk op zware consoles in het bredere linkse vensterrisaliet. Getoogde bovenvensters met oorspronkelijk schrijnwerk, dito benedenvensters verlaagd. Oorspronkelijke voordeur aan een bordes van drie treden in functie van de huidige winkelinrichting verdwenen. Tot slot, brede poortdoorrit links aan twee uitgewerkte schamppalen waarvan de wanden binnenin volledig met landschapstaferelen, gesigneerd door kunstschilder K. Pilaet (Karel Pilaet), beschilderd zijn.

Interieur. Oorspronkelijke binnenindeling en aankleding gedeeltelijk bewaard. Zoals onder meer centrale hal en voormalige salons met lijstwerk op muren en plafond, betegelde plinten, supraportas, marmeren schouwmantels en binnenschrijnwerk.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena