• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning

Beschrijving

Burgerhuis bestaande uit een hoofdgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nummer 15) met links een smallere lagere aanbouw onder mansardedak (nummer 13). Ensemble volgens bouwplan van 1892 in privébezit, gebouwd door bouwmeester Pierre De Brouwer (Hamme) voor de heren en zusters Van Haver. Later eigendom van de familie Van Doorselaer de ten Ryen.

Sobere maar zeer verzorgde baksteenbouw met knipvoegen verlevendigd door het gebruik van hardsteen voor diverse decoratieve gevelelementen (zoals plint, banden, sluitstenen en cordons) en door de plaatsing van kleurrijke tegeltjes met bloemmotief in de borstwering en het hoofdgestel. Gevelontwerp voorts subtiel gemarkeerd door de uitspringende hoeklisenen en het middenrisaliet en de verdiepte panelen tussen modillons in het hoofdgestel. Centrale deur gevat in een geprofileerde bakstenen omlijsting aan een bordes van twee treden met karakteristiek eind 19de-eeuws schrijnwerk.

Lagere anne links, aanvankelijk met ingangspoort, hal en achterliggende keuken in 1963 tot woning verbouwd en voorzien van een benedenvenster in de vroegere blinde straatgevel en van een mansardedak met dakvenster. Achteraan verbonden met een uitbreiding van 1906 (volgens kadasterarchief).

Binnenin. Traditionele dubbelhuisindeling met een haaks geplaatste trap in de centrale hal grotendeels behouden. Belendende salons inwendig met elkaar verbonden.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Kapellestraat, nummer 1.
  • Privéarchief bewoners.