Brouwershuis van brouwerij Wuytack

Beschrijving

Voormalig brouwershuis van brouwerij Wuytack, later gendarmerie, heden woning en kunstenaarsatelier van Walter Brems. Achterliggende brouwerij Wuytack, opgericht tussen 1848 en 1878. Volgens historisch kaartmateriaal teruggaand op de minstens tot het derde kwart van de 18de eeuw opklimmende brouwerijsite van Joannes Poppe en destijds palend aan de aloude herberg "De(n) Appel". Latere brouwerij Wuytack zeer waarschijnlijk in relatie tot de stenen korenwindmolen, gelegen in de Damputwegel (nu de Damputstraat) en gekend als de "Welkensmolen" of de "Fekkersmolen" van de brouwers Wuytack die circa 1921-1922 volledig werd afgebroken. Brouwerij en brouwershuis in 1878 geërfd door de families Wuytack en het echtpaar Convent-Wuytack (zie Marktplein nummer 7). Bedrijfsgebouwen in binnenblok sinds 1934 verdwenen.

Brouwershuis volgens mondelinge bron in de jaren 1933 door de familie Vercruyssen (?) aangekocht en na de Tweede Wereldoorlog tot circa 1985 verhuurd aan de gendarmerie.

Merkwaardig burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met kunstleien. Rechts lagere aanbouw met opgeklampte poort met twee afgeronde schamppalen en voorzien van een klein voetgangersdeurtje, waarachter het nieuwgebouwde kunstenaarsatelier. Dubbelhuis volgens stijlkenmerken en kadastergegevens te dateren in 1848. Gebouwd in opdracht van bakker Joseph Wuytack en pas daarna omgevormd tot brouwershuis met bijhorende brouwerij. Bepleisterde voorgevel op een hardstenen plint. Centraal gemarkeerd door een uitspringend middenrisaliet van drie traveeën waarvan de bovenbouw afgewerkt is met spiegels en pilasters op sokkels en kapitelen. De onderbouw is voorzien van grote rechthoekige vensters en een voordeur met siersmeedwerk en beglaasd bovenlicht gevat in een geprofileerde lijst onder een overstekende kroonlijst. Voorts aflijnende houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Deels vrijstaande verankerde rechter zijgevel met twee rechthoekige zoldervensters. Sobere bakstenen achtergevel met vergrote muuropeningen voorzien van nieuw schrijnwerk uitgevend op een ruime tuin met strakke hedendaagse aanleg.

Interieur. Fraai interieur met deels bewaarde indeling en aankleding. Ruime inkomhal afgewerkt met pilasters met Ionische kapitelen, een Engelse trap met gecannelleerde trappaal, salons met gerestaureerd gestuct plafond met overdadig lijstwerk en centraal rozet.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van St Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 11de wijk, nummer 58. Mondelinge gegevens verstrekt door Dhr. Brems (2005).
  • FRIEDRICH M., Brauerei – Verzeichnis Belgien, Heidelberg, 1984, p. 108.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena