Twee gekoppelde burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee gekoppelde burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gekoppelde rijhuizen

Beschrijving

Twee gekoppelde rijhuizen in eclectische stijl volgens spiegelbeeldschema. Volgens kadasterarchief gebouwd circa 1920, ongeveer gelijktijdig met de aanpalende huizenrij nummers 36-42 in opdracht van de fabrikantenfamilie Vermeire (zie Kapellestraat nummer 44). Naar verluidt ontworpen door een Brugs architect en geïnspireerd op de architectuur in het historische centrum. Ingeplant voor het vroegere bedrijventerrein van de stoomzeeldraaierij en spinnerij Vermeire en bestemd als bewoning voor familie en personeel.

Fraai ensemble van telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met twee dakkapellen waarvan het rechtse met trapgeveltje. Parement van baksteen verlucht met sierankers en imitatiezandstenen banden, hoekblokken en druiplijstjes op een lage sokkel met twee rondbogige keldergaten. Uitspringende centrale trapgevel met gekoppelde rondboogvormige voordeuren gevat in een zandstenen omlijsting versierd met wortelmotief. Behouden schrijnwerk in nummer 32.

• Mondelinge gegevens verstrekt door Dhr. Mariman en Dhr. Van Puyvelde (2005).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena