Burgerhuis Vermeire

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Vermeire

Beschrijving

Burgerhuis, voorheen woning van de fabrikantenfamilie Vermeire. Fraai burgerhuis in neoclassicistische stijl van circa 1890. Volgens kadastergegevens gebouwd op de plaats van een oudere woning die paalde aan de in 1855 opgerichte touwslagerij van Marcel Vermeire. Deze ambachtelijke touwslagerij werd in 1904 omgevormd tot stoomzeeldraaierij en in 1920 uitgebreid met een spinnerij. Vanaf 1956 zou de inmiddels geïndustrialiseerde stoomzeeldraaierij en spinnerij deel uitmaken van het Vennootschap Marcel Vermeire. Deze gebouwen situeerden zich in binnenblok tussen de Kapellestraat en de Hospitaalstraat, aangrenzend aan de "Villa Vermeire". Het bedrijventerrein is heden grotendeels gesaneerd en zal herbestemd worden.

Voormalige directeurswoning aan de straat, tegenwoordig vrijstaand door de afbraak van de aanpalende panden. Rechts, brede verharde oprit naar het achterliggende voormalige bedrijventerrein, volgens mondelinge bron op de plaats van de vroegere burelen en doorrit. Dubbelhuis met traditionele opbouw van vijf traveeën, twee bouwlagen en zadeldak en zeer karakteristieke 19de-eeuwse gevelafwerking. Vlakbepleisterde voorgevel op een hardstenen plint met geblokte hoekpilasters ter markering van de gevelhoeken en het middenrisaliet. Bepleistering op de begane grond ogenschijnlijk vernieuwd. Aflijnend hoofdgestel met spiegels tussen voluutvormige modillons onder een overstekende kroonlijst met tandlijstje. Centrale voordeur met fijn smeedwerk in het bovenlicht, gevat in een spiegelboogvormige hardstenen geprofileerde omlijsting onder een balkon waarvan het smeedwerk werd verwijderd. Spiegelboogvensters beluikt en met authentiek schrijnwerk op de begane grond, gevat in een geprofileerde omlijsting met siersluitsteen en voorzien van nieuw schrijnwerk op de bovenverdieping. Beraapte zijpuntgevels met twee maal twee gekoppelde halfronde zoldervenstertjes. Onbepleisterde bakstenen achtergevel voorzien van centraal traplicht. Muuropeningen verkleind. In linkerhoek naar achteren toe voorzien van een lange vleugel van zeven traveeën, twee bouwlagen, zadeldak en twee puntgeveltjes die in kern van circa 1890 is, maar verbouwd werd tijdens het interbellum. Diepe achterliggende tuin afgesloten met ijzeren hekwerk.

Interieur. Traditionele dubbelhuisindeling. Centrale gang achteraan voorzien van bordestrap met slangenhoofd. Flankerende salons met aankleding in diverse neostijlen, zoals neo-Vlaamserenaissance-stijl, neo-oriëntaalse stijl, kenmerkend voor de bouwperiode.

• BUYSE S., De touwslagerij te Hamme. Macrostudie over de touwindustrie te Hamme met nadruk op de 19de en de 20ste eeuw, gevolgd door een casestudie over het touwslagersgeslacht Vermeire van de 16de eeuw tot de 20ste eeuw, onuitgegeven licentiaatsverhandeling UGent, Gent, 1996-1997.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena