erfgoedobject

Burgerhuis Vermeire

bouwkundig element
ID
85394
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85394

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Vermeire
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Vermeire
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis in de Kaaistraat, een smalle verbindingsstraat tussen de Kerk-, Hoog- en de Aartstraat met laad- en losinfrastructuur. Vroegere directeurswoning Vermeire aanvankelijk horende bij de stijfselfabriek "Amidon Vermeire", samen met het verdwenen kasteeltje Vermeire ingeplant tussen de Hoogstraat (nummer 20) en de Aartstraat (nummer 7).

Volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1883 op de plaats van een kleiner volume, vervolgens in 1888 uitgebreid met een wagenhuis rechts en in 1909 met een kleine achterbouw. Burgerhuis omgeven door de vroegere bedrijfsgebouwen afgebeeld op een pentekening van Eckert U. Pflug (Kunstanstalt Leipzig) met opschrift "maison fondée en 1867" in privébezit.

Beeldbepalend dubbelhuis van vijf traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder een pannen zadeldak. Rechts lagere garage, pendant aan linker zijde (zie pentekening) afgebroken. Monumentale rijkelijk bepleisterde en witgeschilderde voorgevel op een hoge hardstenen sokkel. Horizontaliserende bossage, puilijst en cordons en spiegels in de borstwering. Gevelhoeken en middenrisaliet met balkon gemarkeerd door hoekkettingen en lisenen uitlopend in uitgelengde modillons met guirlandes onder een overstekende houten kroonlijst met tandlijst. Omlijste getoogde vensters met oren en siersluitstenen op de bovenverdiepingen. Dito vleugeldeur aan een bordes van drie treden. Beraapte rechterzijgevel en gecementeerde linkerzijgevel met twee gekoppelde rondbogige zoldervenstertjes in de puntgeveltop.

Interieur

Traditionele dubbelhuisindeling met centrale hal, vier flankerende salons en monumentale bordestrap tegen de achtergevel. Volgens mondelinge bron initialen van de familie Vermeire aangebracht in een aantal interieurelementen zoals deurkrukken en geslepen glaswerk.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis Vermeire [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85394 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.