Modernistisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistisch burgerhuis

Beschrijving

Fraai rijhuis in nieuwe zakelijkheid uit het interbellum (1938), volgens kadaster en bouwplan gebouwd in opdracht van Alberic Vermeire naar ontwerp van architect Louis Van Wiele (Hamme).

Zeer verzorgd enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak met schermgevel ter hoogte van een dakterras of solarium. Strakke gevelopbouw gemarkeerd door de evenwichtige plaatsing van een rechthoekige erker met gestileerde hoekconsole en dito vensters afgewisseld met twee ronde traphalvensters met glas in lood. Uitgedacht gevelontwerp extra onderstreept door het gevelparement van licht bruine baksteen in Vlaams metselverband met Horizontaliserende lintvoegen ten opzichte van de verticaal geplaatste zandstenen platen in de pui. Verdiepte voordeur links en smallere deur rechts opzij met oorspronkelijk decoratief ijzersmeedwerk in art-decostijl.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Kapellestraat, nummer 1.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena