erfgoedobject

Woning Van Haver

bouwkundig element
ID
85398
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85398

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Van Haver
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Woning Van Haver
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Eind 19de-eeuwse burgerwoning, vroegere woning Van Haver, nu advocatenkantoor. Volgens akte van 1882 "huis met stal en boomgaard" toebehorende aan weduwe Verbeke-Van Hoorick verkocht aan Jean Audenaert. Samen met andere eigendommen in 1895 doorverkocht aan fabrikant Adolf Vermeire, die de woning circa 1896 liet bouwen (1897 volgens de kadastermutaties). Zijn erfgenamen maakten het in 1921 over aan de fabrikantenfamilie Odilon Van Haver, die mogelijks gerelateerd was met de in 1835 gestichte touwslagerij P.B. Van Haver in Achterthof.

Stijlvolle baksteenbouw van vier traveeën, twee bouwlagen en zadeldak met aflijnende overstekende kroonlijst en jonger dakvenster in de rechter zijtravee. Strakke en sobere gevelafwerking enigszins verlevendigd door het licht verspringend gevelvlak met spiegels in de borstwering en het hoofdgestel. Evenzo door de verwerking van hardsteen in de hoge plint, banden, hoekblokken en in de poortomlijsting. Verzorgd metselwerk met knipvoegen. Spiegelboogvormige vensters en getraliede keldergaten.

Inkom via de brede poortdoorrit links, die binnenin afgewerkt is met een omlopende wandschildering van de vier seizoenen gesigneerd "K. Pilaet ’96" (Karel Pilaet 1896) boven een houten lambrisering. Ongesigneerde driedelige plafondschildering verlucht met putti, wolkenhemel, blad- en bloemenranken, volgens stijlkenmerken zeer waarschijnlijk vervaardigd door een andere kunstenaar. Schilderingen rond 2000 gereinigd en gerestaureerd door G. De Mey (Gent).

Vanuit de doorrit toegang tot de verhoogde begane grond. Dwarsende gang met wit en zwarte marmeren vloer en zwaar gestuct plafond. Fraaie bordestrap voor de bewoners vooraan en afgesloten diensttrap achteraan. Interessante salons aan de straatzijde in eclectische stijl, waar drie panelen gesigneerd en gedateerd "K.P. ’97" (Karel Pilaet 1897) afkomstig van het "Japanse salon" aan de tuinzijde herplaatst werden.

  • Privé-archief Dhr. Leleux.
  • Prentbriefkaartcollectie H. De Looze, Hamme.
  • BUYSE S. 1996-1997: De touwslagerij te Hamme. Macrostudie over de touwindustrie te Hamme met nadruk op de 19de en de 20ste eeuw, gevolgd door een casestudie over het touwslagersgeslacht Vermeire van de 16de eeuw tot de 20ste eeuw, onuitgegeven licentiaatsverhandeling UGent.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning Van Haver [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85398 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.