• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Grote neoclassicistische burgerwoning vlakbij de straatbocht met de Jagerstraat. Ruim L-vormig complex naar historisch kaartmateriaal teruggaand op een 18de-eeuwse deels omwalde en omgrachte site eigendom van weduwe Frans Van Rossem, die ten zuidoosten grensde aan de "Rybeke"-beek. Woongedeelte aan de straat, volgens de Atlas der Buurtwegen vóór 1845 vergroot en omgevormd tot huidig L-vormig complex, wellicht met incorporatie van de achterliggende zuidelijk georiënteerde bijgebouwen. In dezelfde periode aanleg van een grote driehoekige waterpartij in de tuin, die circa 1885 werd omgevormd tot een serpentinevijver. Bij deze nieuwe tuinaanleg werd tevens een achthoekig tuinpaviljoen, mogelijks een theehuisje, en een extra dienstgebouw opgetrokken. Naar verluidt was het complex eigendom van notaris De Weerdt, vanaf 1919 woonplaats van dokter Huylebos en zijn echtgenote Gabriëlla Van Overstraeten.

Groot burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met rechts dieper gelegen lager poortgebouw. Ontpleisterde bakstenen lijstgevel op hardstenen plint. Enkel de gestucte geprofileerde vensteromlijstingen, lijst en rijk geornamenteerde modillons op de bovenverdieping bleven behouden. Rechthoekige vensters aan hardstenen lekdrempels, vroeger beluikt cf. een prentbriefkaart van 1906 en luikogen en duimen. Vernieuwd schrijnwerk. Deels beraapte rechterzijgevel met twee vensters, alsook met sporen van diverse aanpassingen. Achtergevel met natuursteenimitatie. Inkom via achteruitwijkend poortgebouw met brede dubbele deur gevat tussen ontpleisterde geblokte hoekpilasters, links geflankeerd door een getralied venster.

Interieur. 19de-eeuwse indeling deels behouden, maar aankleding met zowel 19de-eeuwse als begin 20ste-eeuw interieurelementen. Poortgebouw binnenin afgewerkt met pilasters en een omlopende muurschildering met landschappen gesigneerd en gedateerd "K. P . 1903" (Karel Pilaet 1903) op een geschilderde houten plint. Haakse monumentale hal met cementtegelvloer en achteraan houten wenteltrap. Parallel aan de straat twee fraaie eclectische salons met neoclassicistische en neo-Vlaamse renaissance-invloeden. Keuken in achterbouw met mogelijk herplaatste Delftse tegels in de omlopende plint.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van Sint Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 14de wijk, nr. 82.
  • Prentbriefkaartcollectie H. De Looze, Hamme.
  • DE CLERCQ A., In memoriam : dr. H. Hylebos, (Osschaert, 1987, I, 3).
  • ONSELAERE W., "Ook uw paard is welkom. Overnachting met ontbijt in 19de eeuws herenhuis", in Gazet Van Antwerpen, 14-15 september 2002.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena