erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
85404
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85404

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zeer groot neoclassicistisch burgerhuis, gelegen aan een pleintje tegenover de Jagerstraat. Volgens kadastergegevens opgetrokken op een onbebouwd perceel in de eerste helft van de 19de eeuw en zowel in 1866 als in 1885 uitgebreid. Naar verluidt ouderlijke woning van dokter Albertus Ferdinand Van Bogaert (in 1834 gehuwd met Maria Adelaïde Cardo). Praktijk door een zoon en kleinzoon, respectievelijk Felix Emmanuel en Albert Van Bogaert overgenomen. In de tweede helft van de 20ste eeuw burgerhuis omgevormd tot kledingzaak, waarvoor de ganse onderbouw volledig gewijzigd werd. Ondanks deze ingrijpende verbouwing, is de woning door zijn omvang, hoogte en behouden bovenbouw nog steeds een zeer beeldbepalend gebouw.

Riant gebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nieuwe dakbedekking). Bepleisterde bovenbouw verticaal geleed door pilasters op sokkels en kroonlijst. Verdiepte muurvlakken met rechthoekige vensters gevat in een geprofileerde omlijsting met oren en siersluitsteen. Daaronder lekdrempelconsooltjes met spiegels in de borstwering. Opmerkelijk hoofdgestel verfraaid met mannenhoofden afgewisseld met blad- en bloemenranken onder een ver overstekende kroonlijst op klossen. In vergelijking met een prentbriefkaart van circa 1906, voorheen gelijkaardige onderbouw met een brede poortdoorrit rechts.

  • Mondelinge gegevens verstrekt door Dhr. Van Bossche (2005).
  • Prentbriefkaartcollectie H. De Looze, Hamme.
  • CATTRYSSE K., Politieke Dynastieën in Hamme (1830-1940), onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1979-1980, I, p. 103-104, 107.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85404 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.