Brouwerswoning en resten brouwerij Van Assche

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Hamme
Deelgemeente Hamme
Straat Kleinhulst
Locatie Kleinhulst 21, Hamme (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Hamme (geografische inventarisatie: 01-06-2005 - 30-04-2006).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerswoning en resten brouwerij Van Assche

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Achterin gelegen burgerhuis, voorheen brouwershuis met resten van de brouwerij Van Assche. Brouwerij gesticht in 1822 door Jean Baptiste Van Assche, overgenomen door diens zoon Eugène Van Assche en Caroline Van Bogaert. Na overlijden van Eugène Van Assche in 1902, aanstelling van neef Alphonse Van Bogaert om de brouwerij verder uit te baten. Deze richtte circa 1902-1903 omwille van de verouderde infrastructuur een nieuwe brouwerij in de Museumstraat nummer 3 op.

In binnenblok gelegen vrijstaand burgerhuis met beboomde voortuin, bereikbaar via verharde oprit. Vernieuwd hekwerk aan de straat. Charmant dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder pannen zadeldak met oostelijk georiënteerde voorgevel, stilistisch in het begin van de 20ste eeuw te dateren. Verzorgd metselwerk met knipvoegen verrijkt met gesinterde baksteen voor banden, lekdrempelconsoles en omlijstingen op een breukstenen plint. Bovenverdieping gemarkeerd door spaarvelden gevormd door halve soms gekoppelde pilasters op witgeschilderde gestileerde schildvormige consoles tussen rechte tandlijstjes. Verdiepte smalle voordeur aan een bordes van drie treden. Eclectisch getint schrijnwerk met een beglaasd deurlicht. Dito bovenlicht met een meisje met bloemenmotief in geslepen glas. Getoogde vensters omgeven door witgeschilderde siersluitstenen en hoekblokken, nog voorzien van loodglas.

Rest van vroegere brouwerijgebouwen in L-vorm bewaard op achtererf. Sterk verbouwde lage bakstenen volumes onder pannen zadeldak met vierkante schouw. Vroeger met een privé-verbindingsweggetje naar de Mandemakersstraat.

  • CATTRYSSE K., Politieke Dynastieën in Hamme (1830-1940), onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1979-1980, I, p. 105, 108, 144.
  • DE COCK K., VAN BOSSCHE A., GYSELINCK J., Museum Van Bogaert-Wauters 1955-1975, Hamme, 1975, p. 1-32.
  • FRIEDRICH M., Brauerei – Verzeichnis Belgien, Heidelberg, 1984, p. 107.
  • VAN BOSSCHE A., Malen en molens in Hamme, Hamme, 2005, p. 96-97.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Bogaert, Chris; Duchêne, Helena; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2006

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hamme

Hamme (Hamme)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.