erfgoedobject

Oorlogsmonument

bouwkundig element
ID
85408
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85408

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Oorlogsmonument
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden, opgeëisten en weggevoerden van Hamme. In 1919 was het één van de doelen van het feestcomité dat de vredesfeesten organiseerde om een oorlogsmonument op te richten. De organisatie werd overgenomen door de gemeenteraad, die een wedstrijd uitschreef voor het beste ontwerp. Uit de 22 inzendingen kwam het ontwerp van Karel Schuermans naar voor. Op 14 augustus 1921 werd het plechtig ingehuldigd. Op 7 juni 1950 besloot de gemeenteraad om het monument uit te breiden met de namen van de gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog. De inwijding hiervan gebeurd op 29 juli 1951.

Dit monumentaal gedenkteken werd ter ere van de gesneuvelde soldaten en gemartelde opgeëisten opgericht. Hoog op een sokkel staan een geknielde vrouw en een rechtopstaande engel, die bloemenkransen draperen op de beelden onderaan. Aan de voet van de sokkel staat het beeld van een soldaat met getrokken degen, die de aanval al schreeuwend inzet. Links zit een man met half ontbloot bovenlichaam en met het hoofd naar beneden, vastgebonden met een touw aan een stronk. Rechts staat het beeld van een gewonde soldaat, die half neer ligt en zijn hemd openscheurt. Zijn geweer ligt naast hem.

Bovenaan wordt er een opsomming gegeven van de namen van de gesneuvelden, opgeëisten en weggevoerden. Tekst: Achterzijde: "AAN ONZE DIERBARE HELDEN/ ONZE GESNEUVELDE SOLDATEN/ ONZE DOODGEMARTELDE OPGEËISCHTEN/ WEGGEVOERDEN 1914-1918". Voorzijde: "ONZE HELDEN".

  • PIRA M. 2007: Stoplicht bij... Beeldhouwer Karel Schuermans (1869-1955), 2640 Actief: driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de Christelijke arbeidersbeweging 9 (2007), 5.
  • DE BONDT G. 1973: Zo was Hamme, s.l., 25.
  • Bogaert Chris, Duchêne Helena, Lanclus Kathleen, Verbeeck Mieke Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
  • MARX M. & ENGELEN C. 2000: Karel Schuermans, Beeldhouwkunst in België vanaf 1830 deel 3, s.l., 1411-1412.
  • VAN ROYEN H. 1998: Het Monument Commémoratif de Hammen: de ontstaansproblemen van het Hamse oorlogsmonument (1919-1925), Bijdragen tot de geschiedenis van het kanton Hamme 1998(6), 46-71.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002348, Oorlogsmonumenten in Oost-Vlaanderen
Auteurs: Van Branden, Gudrun
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsmonument [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85408 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.