Hotel de Flandre

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel de Flandre

Beschrijving

Voormalig "Hotel de Flandre", later ook de "Bond der Oudstrijders" (volgens prentbriefkaarten), heden café "Beau De l'Air" op de hoek van het Koning Albertplein en de Stationsstraat. Volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1877 samen met het aanpalende gebouw nummer 2 waarmee het visueel één geheel vormt.

Lijstgevel van twee bouwlagen, drie + afgeschuinde hoek + één travee onder afgewolfd pannen zadeldak. Vrij authentieke vlakbepleisterde voorgevel met paneel voor gevelopschrift, geprofileerde lijsten en dito vensteromlijstingen met siersluitsteen op de bovenverdieping. Vroegere beluikte vensters op de begane grond tijdens het interbellum vervangen door fraai versierde houten rolluikkasten. Geslepen glas met vaas- en bloemmotieven in de schuiframen en deuren.

• Prentbriefkaartcollectie H. De Looze, Hamme.
  • DE BONDT G., Zo was Hamme, s.l., 1973, p. 24.