Hotel de la station

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel de la station

Beschrijving

Voormalig "Hotel de la Station/ J. Moens", confer gevelopschrift op prentbriefkaart van circa 1907, heden tweegezinswoning.

Deels vrijstaand burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met aflijnende kroonlijst, gebouwd circa 1877 (zie kadaster) als één van de eerste gebouwen aan het nieuwe stationsplein. Voorgevel aanvankelijk bepleisterd, nu bakstenen parament met knipvoegen op een gecementeerde en blauw geschilderde plint. Volgens archiefdocument twee rechtse traveeën in 1956 in opdracht van bieruitzetterij Van Overstraeten verbouwd tot vitrine met deur voor een winkel bij het café. Verbouwing ondertussen ongedaan gemaakt. Voorts witgeschilderd paneel voor gevelopschrift in de borstwering. Rechthoekige vensters en deuren, voorzien van nieuw schrijnwerk, op de begane grond vroeger beluikt nu deels gevat in een vlakke witgeschilderde omlijsting. Kleine tuin links, afgesloten door ijzeren hekwerk.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Koning Albertplein, nummer 1.
  • Prentbriefkaartcollectie H. De Looze, Hamme.