Hotel De Gouden Leeuw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel De Gouden Leeuw

Beschrijving

Voormalig "Hotel De Gouden Leeuw", later café "De Gouden Leeuw", nu woonhuis. Vroegere naam gesymboliseerd in een gevelsteen met wandelende leeuw boven de poort.

Deels vrijstaand gebouw, links van het voormalige stationsgebouw nummer 3. Klein bakstenen volume van twee traveeën en één bouwlaag onder een snijdend zadeldak, volgens kadastergegevens gebouwd in 1894. Natuurstenen sokkel met afzaat. Beraapte rechterzijgevel met twee spiegelboogvormige panelen voor gevelopschriften. Voormalig hotel en café ingrijpend verbouwd in 1933 en in 1964 door de eigenaars De Brabander uit Elversele. Bij deze aanpassingswerken werd de overkragende puntgevel met schoorwerk van de linkertravee verwijderd en de twee beluikte benedenvensters onder een pseudo-ontlastingsboogje vervangen. Op een later tijdstip werd het drielicht onder een blind boogveld op de bovenverdieping nog gewijzigd en de dakkapel boven de poort verwijderd.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Koning Albertplein, nummer 1.
  • Prentbriefkaartcollectie H. De Looze, Hamme.