Personeelswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Personeelswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische conciërgewoning

Beschrijving

Voormalige woning voor de depotoverste met bureau van de stelplaats van de Nationale Maatschappij voor Buurtspoorwegen, later conciërgewoning. Sinds 2007 omgevormd tot ontmoetings- en instuifruimte van het jongerencentrum "Den Tram".

Achterin gelegen vrijstaand dienstgebouw aan een gekasseide oprit die naar de voormalige rijtuigenloods van de Nationale Maatschappij voor Buurtspoorwegen leidt, parallel aan de vroegere spoorwegbedding. Rechthoekig volume van zeven traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, opgetrokken volgens goedgekeurd plan van 15 juni 1934 en voltooid in 1935. Zeer functioneel opgevat en uitgewerkt in een modernistisch getinte stijl. Strak geheel in geel baksteenmetselwerk met geaccentueerde afgeschuinde lintvoegen op een hardstenen plint. Horizontaliteit versterkt door de toepassing van doorlopende vensterregisters gevat tussen hardstenen banden, enkel doorbroken door vensterdammen van zwart geglazuurde tegels en een deur op de begane grond.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Koning Albertplein, nummer 1.
  • DE LOOZE H., “Geschiedenis. Ruim dertig jaar 't Klokhuis in Hamme”, www.users.telenet.be/jeugdhuisklokhuis/geschiedenis.html, geraadpleegd in 2006.
  • "Pubers vallen tussen de mazen van het net", in De Standaard Online, 16 juli 2007.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena