Brouwerswoning Van Haver

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning Van Haver

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis, voorheen brouwerswoning Van Haver. Volgens datumsteen in 1899 gebouwd in opdracht van Elysé Van Haver († 1903) en Clotilde Vermeire († 1936) naar wie de initialen "VHV" in de deuromlijsting verwijzen. Later bewoond door twee dochters Germaine en Henriette, waarvan de namen in het geslepen glas van het halvenster aangebracht werden. In de jaren 1980 verkocht aan de familie Naudts en ingericht als dokters- en advocatenpraktijk.

Aanvankelijk volledig alleenstaand gebouw op de straathoek met de Spoorwegstraat, sinds 1934 aan de linkerzijde ingebouwd. Rechts geflankeerd door fraai ijzeren hekwerk aan twee bakstenen pijlers met bolvormige schamppalen. Belendende muur herbouwd. Beeldbepalend dubbelhuis van tweeënhalve bouwlaag en vijf traveeën in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Aflijnende houten kroonlijst op tandlijst en klossen als geveleinde. Monumentale baksteenbouw op een gefrijnde arduinen sokkel, rijkelijk versierd met blauwe hardsteen voor banden, cordons én geblokte vensteromlijstingen met negblokken, sluitstenen, lekdrempelconsooltjes en spiegels. Uitspringend middenrisaliet gemarkeerd door de massieve voordeur gevat in een brede geblokte hardstenen omlijsting met jaartal en initialen onder een zwaar balkon op rolwerkconsoles en met siervazen. Schrijnwerk vernieuwd, met uitzondering van de fraaie vleugeldeur aan een bordes van drie treden. Vrijstaande rechterzijgevel met sporen van beraping. Bakstenen achtergevel, op de begane grond doorbroken door een jongere uitbouw naar ontwerp van architect Jan Saeys (Hamme).

Interieur. Karakteristieke dubbelhuisopstand met centrale hal en flankerende salons met eclectische aankleding grotendeels behouden. Monumentale middengang voorzien van marmeren platen, marmerschildering en stucwerk met bossage en leeuwenhoofdjes als vloer-, muur- en plafondafwerking. Oorspronkelijk binnenschrijnwerk met supraporta. Op de bovenverdieping fraaie landschapsschildering, volgens stijlkenmerken mogelijk toe te schrijven aan kunstenaar Karel Pilaet uit Hamme.

• Mondelinge gegevens verstrekt door Dhr. Naudts.
  • Prentbriefkaartcollectie H. De Looze, Hamme.
  • CATTRYSSE K., Politieke Dynastieën in Hamme (1830-1940), onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1979-1980, I, p. 130.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena