• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Deels vrijstaand burgerhuis van 1934 naar ontwerp van ingenieur-architect Henri Joos (Hamme). Als ensemble met nummer 11 ontworpen voor de juffrouwen H(enriette) en G(ermaine) Van Haver, bewoners van de vroegere brouwerswoning Van Haver in nummer 10. Bijna spiegelbeeld van nummer 11, met dezelfde plattegrond en een zeer gelijkende gevelopbouw. Enkelhuis van vier traveeën, twee bouwlagen met zadeldak onderbroken door een puntvormig dakvenster. Linker zijrisaliet eveneens benadrukt door de plaatsing van een driezijdige erker boven de verdiepte voordeur aan een bordes van drie treden. Sober baksteenparament op een verspringende hardstenen plint, versierd met wat decoratief metselwerk in de borstwering, het hoofdgestel, de strekken en de puntgevel. Schrijnwerk grotendeels vernieuwd, met uitzondering van de fraaie voordeur met gegroefd motief en gekruld smeedwerk. Tweede deur rechts, verbouwd tot toegang voor het kapsalon op de begane grond.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Koning Albertplein, nummer 1; Statiestraat.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena