Café De Arend en bedrijfsgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Arend en bedrijfsgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Arend

Beschrijving

Voormalig café "De Arend" en woning van "A. Brusselmans-Malfliet/ vrachtvervoerder", volgens prentbriefkaarten van circa 1909 en 1922, later woning Oscar Govaert, heden burgerwoning (nummer 13).

Deels vrijstaand gebouw, rechts palend aan de oprit van het terrein van Spoor 2 (zie nummer 13A). Eclectisch getint dubbelhuis gedateerd "1903" in sierlijke jaartalankers in de uitgewerkte tuitgeveltop van het hogeropgaande rechter zijrisaliet begrensd door lisenen. Opgevat als een breedhuis van twee bouwlagen met vier traveeën op de begane grond en drie op de bovenverdieping. Zeer kleurrijk gevelontwerp verkregen door een combinatie van baksteenmetselwerk met gele en zwarte bakstenen banden, venster- en deuromlijstingen en tandlijstjes. Bovenbouw met steekbogige vensters oorspronkelijk, maar schildering op de boogvelden verdwenen. Pui gewijzigd in 1929, waarbij de oorspronkelijke deurvensters (links) en het winkelraam met deur geplaatst rond 1920 (rechts) verkleind werden en waarbij een voordeur toegevoegd werd.

Nummer 13 A. Achterliggend voormalig bedrijfsgebouw volgens machtiging van 9 december 1927, gebouwd als magazijn met woning voor de N.V. "Rubanerie Moderne", gestopt in 1960, nu eigendom van de gemeente en gebruikt door een tewerkstellingsproject en kringloopwinkel Spoor 2. Deels verbouwd bakstenen bedrijfsgebouw met sheddaken, drie aan de voorzijde en zes aan de achterzijde. IJzeren liggers en houten spantenstructuur slechts gedeeltelijk zichtbaar.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Koning Albertplein, nummer 1.
  • Prentbriefkaartcollectie H. De Looze, Hamme.
  • DE RIJCKE E., Geschiedenis van een spin 1923 – 1998 Tasibel nv, in Bijdragen tot de geschiedenis van het kanton Hamme, VII, 1999, p. 5.
  • VAN HOVE, Geschiedenis van Hamme, s.d., s.l., p. 128.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena