Café van brouwerij Belgica

Beschrijving

Voormalig café van brouwerij Belgica uit Gent, heden winkel. Charmant hoekgebouw van 1913, volgens kadasterarchief. Handelspand van twee bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak en twee maal twee traveeën met de inkom via een afgeschuinde hoektravee hoger opgaand in een puntvormig dakvenstertje. Gerealiseerd in een art-nouveau-getinte stijl, duidelijk herkenbaar aan de zwierige hoefijzervormige vensters met krulmotief op de bovenverdieping. Raamopeningen op de begane grond in 1936 vergroot tot rechthoekige met ijzeren liggers. Zeer kleurrijk en verzorgd baksteenmetselwerk verlevendigd door de toepassing van wit, geel, groen en zwart geglazuurde en ongeglazuurde baksteen voor banden, vensteromlijstingen en plint. Geelgekleurd schrijnwerk in kunststof.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Koning Albertplein, nummer 1.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena