erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
85422
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85422

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Verzorgd burgerhuis met enkelhuisopstand, volgens gedateerde prentbriefkaarten te situeren tussen 1909 en 1911 maar pas kadastraal genoteerd in 1912. Klassieke opbouw van twee bouwlagen en respectievelijk twee (bovenverdieping) en vier (begane grond) traveeën, met voordeur links en een afzonderlijke doorgang naar de tuin of koer rechts. Eclectische realisatie met invloeden uit de art nouveau zoals onder meer de sierlijke steekboogvormige druiplijstjes met krulmotief, de bogenfries en de korfbogige hardstenen sierelementen tussen de vensters in de overkragende bovenbouw. Ook het kleurrijke tegelparement van gele en groene geglazuurde baksteen op een hoge arduinen plint is ontleend aan de art nouveau. De dieper geplaatste voordeur aan een bordes van drie treden is voorzien van neoclassicistisch getint houtwerk. Het overige schrijnwerk is vernieuwd, met uitzondering van de kroonlijst op afgeschuinde consoles.

  • Prentbriefkaartcollectie H. De Looze, Hamme.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85422 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.