erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
85423
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85423

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zeer merkwaardig modernistisch getint burgerhuis, volgens bouwplan van 1933 door architect Louis Van Wiele (Hamme) ontworpen als onderdeel van een woningcomplex met het aanpalende hoekpand Koning Albertplein nummer 17 / Baantje nummer 2. Gebouwd in opdracht van mevrouw Leemans op een onbebouwd hoekperceel.

Behorend tot een van de oudste ontwerpen binnen het oeuvre van architect Van Wiele en door hem als architectenbureau gebruikt. Achteraan grenzend aan zijn eigen woning in Baantje nummer 2A gerealiseerd in 1962. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met een volwaardige kelderverdieping onder een zadeldak, aan de straatzijde geopend door drie gekoppelde puntvormige dakkapelletjes. Puntvorm hernomen in de kepervomige gekoppelde zijvensters links en het traphalvenster rechts. Schrijnwerk echter vervangen door kunststof, waardoor het uitzicht enigszins gewijzigd is. Rechthoekige voordeur gevat in een afgeschuinde gemetste omlijsting wel nog oorspronkelijk, evenals het ruitvormige bovenlicht met figuratief loodglas (met afbeelding van de nieuwe transportmiddelen vliegtuig, auto en boot) en het stenen reliëf met zeilboot. Tot slot, bruin bakstenen bovenbouw in Vlaams metselverband, contrasterend met de witgeschilderde onderbouw.

  • Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Statiestraat.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85423 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.