Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Kleinschalig wooncomplex op de straathoek van het Koning Albertplein en Baantje, in opdracht van mevrouw Leemans in 1933 ontworpen door architect Louis Van Wiele (Hamme) als geheel met Baantje nummer 16. Aanvankelijk ensemble van twee woningen met één handelspand (kapperszaak), nu omgevormd tot twee woonhuizen. Twee volumes van vier traveeën en twee bouwlagen onder een doorlopend rood en zwart pannen zadeldak. Eenvoudige baksteenbouw geritmeerd door rechthoekige brede en smalle vensters op regelmatige afstanden van elkaar. Dito deuren met vroegere inkom tot het kapsalon via de afgeschuinde hoektravee. Sobere gevelafwerking verlevendigd door decoratief metselwerk en witgeschilderde muurvlakken in de bovenbouw.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Statiestraat.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena