Hotel Au Duc de Lorraine

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel Au Duc de Lorraine

Beschrijving

Voormalig "Hotel Au Duc De Lorraine" (zie oude prentbriefkaart), later ingericht als decoratiewinkel "De Hertog van Lorraine". Benaming ontleend aan de herberg "Hertog Van Loreynen", in 1775 uitgebaat door Frans Van Onderbergen, die zich ter hoogte van nummer 7 bevond.

Handelspand van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zwart pannen zadeldak. Volgens kadastergegevens gebouwd circa 1898 op een onbebouwd terrein in opdracht van de brouwersfamilie Wuytack. Gelijktijdig opgetrokken met het aanpalende brouwershuis Convent (nummer 7) in een gelijkaardige neostijl, gekenmerkt door een sober baksteenparement met knipvoegen en een aantal decoratieve elementen zoals hardstenen sluitstenen aan de getoogde bovenvensters. Pui verbouwd in 1937 naar bewaard bouwplan van architect Louis Van Wiele (Hamme) in opdracht van mevrouw Convent. Benedenbouw bij deze verbouwing voorzien van de huidige brede winkelpui met centrale verdiepte inkom en bovenlicht, nu afgewerkt met een fraai glas-in-loodraam (ruiter te paard) in art-decostijl. Linker poortrisaliet in het laatste kwart van de 20ste eeuw volledig herbouwd. Getoogd winkelraam aan twee authentieke schamppalen op de plaats van de vroegere poort, daarboven een getoogd venster. Destijds met paneel voor opschriften in de borstwering en in het hoofdgestel.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van Sint Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 11de wijk, nummer 142.
  • Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Marktplein, nummer 1.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena