Directeurswoning van het Sint-Vincentiusklooster

Directeurswoning van het Sint-Vincentiusklooster, heden naschoolse kinderopvangplaats De Kiezel.

Het huidige complex is samengesteld uit twee woningen: een lager gebouw van drie traveeën links en een diephuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl rechts. Het gebouw links gaat volgens kadastergegevens terug op een volume van 1851 dat in 1875, kadastraal genoteerd in 1885, achteraan vergroot werd met een kleine haakse vleugel in opdracht van de eigenaar deken Th. De Cock. Later werd de woning bij de kloostersite gevoegd. Het betreft een zeer eenvoudig onderkelderd gebouw van twee bouwlagen, pannen zadeldak en rechthoekige vensters waarvan de vroegere bepleistering vervangen werd door een cementering op een granitoplint. Het gebouw is toegankelijk via de rechter woning en is er inwendig mee verbonden. Binnenin zijn er nog een aantal decoratieve elementen die verwijzen naar de midden-19de-eeuwse bouwperiode, zoals een schouw op de begane grond met gecanneleerde pilasters, kapitelen, kroonlijst en marmeren mantel; een zwart met witte marmeren vloer; een houten schouwmantel met schelpmotieven en een rest van de vroegere Engelse (wentel)trap op de bovenverdieping.

Het diephuis rechts, werd in 1884 in opdracht van de directeur van het weeshuis E. Gryspeert samen met een achterliggende haakse kloostervleugel opgetrokken. Deze vleugel in binnenblok, toegankelijk via de rechterdeurtravee, behoort nu tot het kindertehuis De Dageraad en werd in 2005-2006 volledig gerenoveerd. Het burgerhuis, opgevat als een diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een steil leien zadeldak, werd gerealiseerd in een neo-Vlaamserenaissance-stijl met alle karakteristieke kenmerken. Breed hoger opgaand uitspringend middenrisaliet eindigend in een klokgevel met voluten en typische obeliskvormige bekroning, afgeboord door zandstenen hoekketting. Centrale rondboogvormige poort gevat tussen een geprofileerde omlijsting met siersluitsteen en terracottabeeld van Sint-Vincentius met kind, daarboven een drielicht en blinde oculus. Flankerende zijdeuren met rond en getoogd bovenlicht, eveneens voorzien van een natuurstenen omlijsting met hoekblokken, kroonlijst, voluten, spiegelboogvormige en getoogde druiplijst met bolornament. Verzorgd baksteenmetselwerk met knipvoegen op een hardstenen plint, verrijkt met natuursteen voor alle venster- en deuromlijstingen, tot cordons doorlopende drempels, speklagen en consoles. Tot slot, hoge zijtrapgevels met speklagen.

In de tuin voorzien van vrijstaande laagbouw uit de jaren 1970, gebruikt als kapel.

• Prentbriefkaartcollectie H. De Looze, Hamme.