erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
85436
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85436

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Groot burgerhuis in de rij, volgens kadasterarchief en literatuur opgetrokken in 1864 door brouwers Julien en Desiderius Van Hecke. Gebouwd ter vervanging van een groot 18de-eeuws complex met U-vormig geschikte losse bestanddelen omvattende een brouwerij en woonhuis van Pieter De Bruyne (zie de "Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek (...)" van 1772-1776). Destijds ingeplant op een groot terrein aan drie zijden omgeven door een gracht in verbinding met de "Rybeke"-beek en door een omlopende voetwegel. Oorspronkelijk woonhuis haaks op de straat, in 1864 vervangen door nieuwbouw parallel aan de straat. Brouwerijgebouwen in binnenblok gelijktijdig herbouwd en uitgebreid door de gebroeders Van Hecke. Bedrijf later uitgebaat door Van de Velde en door Ernest Boel, activiteiten stopgezet in 1914. Gebouwen inmiddels verdwenen. Terrein verkaveld en doorsneden door de Mandemakerstraat.

Neoclassicistisch dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder een pannen zwart zadeldak, afgelijnd door een overstekende en verspringende houten kroonlijst met tandlijst op rijkelijk uitgewerkte modillons. Typische strakke gevelopbouw verlevendigd door drie verdiepte spiegelboogvormige spaarvelden, afgeboord door geblokte hoeklisenen, met dito bovenvensters en spiegels in het hoofdgestel. Een decoratief element dat kenmerkend is voor de jaren 1860, evenals de afgeronde bovenhoeken van de benedenvensters en van de voordeur met geprofileerde hardstenen lijst. Vlakgepleisterde voorgevel op een lage hardstenen plint, ter hoogte van de borstwering gemarkeerd door rechthoekige spiegels, boven de voordeur afgewerkt met bloemen. Links, lager wagenhuis in geel baksteenmetselwerk voorzien van een poort met afgeronde bovenhoeken.

  • Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van Sint Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 11de wijk, nummer 20.
  • Prentbriefkaartcollectie H. De Looze, Hamme.
  • CATTRYSSE K., Politieke Dynastieën in Hamme (1830-1940), onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1979-1980, I, p. 135-137.
  • FRIEDRICH M., Brauerei – Verzeichnis Belgien, Heidelberg, 1984, p. 108.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85436 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.