Ensemble van twee burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van twee burgerhuizen, onderdeel van een concaaf geplaatste gevelrij ten oosten van het hoogkoor van de Sint-Pietersbandenkerk. Smal gebogen straatgedeelte tussen kerk en huizenrij, Mandemaker- en Peperstraat nu gekasseid en enkel toegankelijk voor bewonersverkeer. Volgens historisch kaartmateriaal reeds verspreide bebouwing op het einde van de 18de eeuw met herberg Sint-Arnout op de straathoek. Huidige aanééngesloten gevelrij in baksteenbouw opgetrokken tussen 1881 en 1900-1901.

Nummers 40-41 is een ensemble van een dubbel- en enkelhuis op de hoek met de Mandemakerstraat, volgens kadasterarchief gerealiseerd circa 1881. Verzorgde baksteenbouw van twee bouwlagen en respectievelijk vijf en drie traveeën onder een doorlopend pannen schild- en zadeldak.

Nummer 40 opgevat als een halfopen bebouwing met blinde zijgevel en merkwaardige afgeronde linkergevelhoek. Poort in de twee linker traveeën later toegevoegd. Baksteenmetselwerk van beide woningen verlevendigd door de verwerking van zwart gesinterde baksteen in de getoogde venster- en deuromlijstingen met siersluitsteen én in de samengestelde lijst van het hoofdgestel. Decoratieve elementen die veelvuldig voorkomen in de doorsnee-burgerwoningen van het einde van de 19de eeuw. Schrijnwerk vernieuwd.

Nummer 41 in 1999 rechts uitgebreid met een bijkomend poortgebouw van twee bouwlagen in een gelijkende stijl.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van Sint Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 11de wijk, nr. 32, 33.
  • Vlaams ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Afdeling Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, archief.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena