erfgoedobject

Boerenburgerhuis

bouwkundig element
ID
85449
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85449

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Aan de straat gelegen boerenburgerhuis, volgens het kadasterarchief teruggaand op een 19de-eeuws huis dat in 1930 werd vergroot; wellicht toen in regionalistische stijl vernieuwd. Langgerekte landelijke woning van één bouwlaag in verankerde baksteenbouw met een pittoresk voorkomen onder meer door de verwerking van gesinterde bakstenen ter accentuering van de bogen van muuropeningen. Lijstgevel met onregelmatig geplaatste diverse muuropeningen, afgelijnd door een getande daklijst met gesinterde bakstenen. Boven de brede deurtravee is de daklijst onderbroken door een tuitvormig dakvenster met vlechtingen. De linker zijgevel, grenzend aan een voetweg (uiteind van Overloopakker), bezit een puntgeveltop met sierankers en een beeldnis in een omlijsting met kruisbekroning van gesinterde bakstenen naast het zoldervenster. Merendeels behouden schrijnwerk, benedenvensters met groen en witgeschilderde vensterluiken. Voordeur met opvallend fraaie tracering in het bovenlicht. Een brede korfboogpoort in de rechter gevelhelft. Typische kleine halfronde vensters in de zijgevels.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenburgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85449 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.