• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met twee losstaande bestanddelen, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1886 ter vervanging van een bestaande hoeve. Omvat een achterin gelegen boerenhuis dat met de voorgevel oostwaarts naar de straat gericht is; voorts nog een bedrijfsvleugel ten zuiden haaks ten opzichte van de straat ingeplant met de rug tegen de linker perceelsgrens. Voorerf deels afgesloten een bakstenen muur geleed door lisenen, deels door een ligusterhaag en met een gebogen ijzeren toegangshek tussen beide.

Verankerd bakstenen boerenhuis van vijf traveeën, aan drie zijden nog met gepikte plint, en onder pannen zadeldak. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken, stilistisch veeleer kenmerkend voor de jaren 1860. Deze vensters, die gevat zijn in een vlak bepleisterde omlijsting onder rollaag, behielden in de voorgevel hun oorspronkelijk schrijnwerk en gewitte luiken. Kleinere vensters met tralies en/ of houten latei in de zijpuntgevels. Voordeur in een opvallende omlijsting van geprofileerde hardsteen op neuten. Voorgevel horizontaal afgelijnd door een gewitte geprofileerde bepleisterde daklijst met gootlijst. Verzekeringsplaatje tegen de linker gevelhoek. Grotendeels behouden structuur met twee huiskelders op de achterste huishoeken. Traditionele Vlaamse haard met houten haardlijst in de achterkeuken.

Het lange bakstenen bedrijfsgebouw met blinde achtergevel en straatpuntgevel omvat een dwarsschuur, paardenstal, koestallen aan weerszij van de voedergang en tot stallen aangepast vroeger bakhuis in het lagere achterste deel. Erfgevel met geknikte dakoverstek op houten schoren; daklijst, houten lateien, poorten en staldeuren met blauwgeschilderd houtwerk. Aalpomp naast staldeur.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena