erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
85458
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85458
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoeve gelegen naast een voetweg op een erf dat met de noordzijde grenst aan de Durmedijk. Erftoegang met ijzeren hek aan bakstenen hekpijler, palend tegen de linker voorgevelhoek van het boerenhuis. Met de rugzijde naar de weg ingeplant aanvankelijk breedhuis van vier traveeën met zadeldak, volgens kadasterarchief van 1889. In 1898 uitgebreid met een aan de erfzijde vooruitspringende travee onder haaks aansluitend zadeldak. Sobere verankerde baksteenbouw met getoogde muuropeningen. Gewitte vensterluiken, gewitte voordeuromlijsting en getrapte daklijst. In de jongere travee met verwerking van gesinterde bakstenen rond de vensters. De beide lange jongere bedrijfsgebouwen, deels uit baksteenbouw met pannen zadeldaken en deels uit hout met golfplaten, gaan waarschijnlijk nog gedeeltelijk terug op de bij de woning in 1889 aangelegde beerkaai met beerputten: langwerpige putten overdekt door een dakconstructie.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85458 (Geraadpleegd op 20-06-2021)