Smidse en werkhuis Van Puyvelde

Beschrijving

Smidse en werkhuis Van Puyvelde, later cinema "Rio" en heden café "de Janeiro". Achterin gelegen voormalig industrieel gebouw met L-vormige plattegrond, aanvankelijk horende bij het burgerhuis Hoogstraat nummer 33 uit het einde van het tweede of het begin van het derde kwart van de 19de eeuw. Heden opgesplitst in twee eigendommen. Oudste gedeelte gelegen aan de voetwegel, gelijktijdig met het woonhuis opgetrokken. Eenvoudige baksteenbouw met kenmerkende halfcirkelvormige venstertjes in de zijgevel en gekoppelde steekboogvenstertjes in de voorpuntgevel. Naar achteren toe vergroot en voorzien van een zeer hoge met ijzerwerk verstevigde vierkante schouw in functie van de omvorming tot smidse met bijhorende kolen- en ijzerwarenwinkel door de nieuwe eigenaars Van Puyvelde. Na stopzetting van de smidse complex omgevormd tot cinema National, later cinema Rio waarvoor in de jaren 1930 een grote zaal werd bijgebouwd. Gebouwen grondig gemoderniseerd en heden ingericht als café "de Janeiro".

• Mondelinge gegevens verstrekt door Mevr. Van Puyvelde-Maes (2005).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena