Brouwerij Van Bogaert

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Hamme
Deelgemeente Hamme
Straat Museumstraat
Locatie Museumstraat 1-7, Hamme (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Hamme (geografische inventarisatie: 01-06-2005 - 30-04-2006).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerij Van Bogaert

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiebrouwerijen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Brouwerij Van Bogaert, thans archeologisch museum Van Bogaert-Wauters. Brouwerij voortzetting van de in 1822 opgerichte brouwerij, die rond de eeuwwisseling uitgebaat werd door Eugène Van Assche († 1902) en Caroline van Bogaert. Nieuwe brouwerij circa 1902-1903 gebouwd door brouwer Alphonse Van Bogaert in de onmiddellijke nabijheid van zijn brouwershuis aan de Hoogstraat nummer 25, ter vervanging van de verouderde bedrijfsgebouwen aan Kleinhulst. Na tijdelijke stopzetting door inbeslagname van het materiaal tijdens de Eerste Wereldooorlog, werd het bedrijf heropgestart als NV "Centrale Brouwerij Victoria". Actief tot 1940, daarna omgevormd tot drankuitzetterij en uiteindelijk verhuisd naar nieuwbouw aan de overzijde van de straat. Voormalige brouwerij en mouterij ingericht als archeologisch museum gevormd door en rond de privécollectie van brouwer en amateur-archeoloog Alphonse Van Bogaert. Museum opgericht in 1955 en vanaf 1967 in de vroegere bedrijfsgebouwen ondergebracht. Anno 2008 zijn er plannen om de museumcollectie op een andere locatie onder te brengen.

Ommuurd en geplaveid terrein, met aan de straat twee volumes van één bouwlaag en plat dak uit de jaren 1950 ingericht als ontvangst- en receptiezaal voor het museum. Daarachter een groot bakstenen gebouw van drie bouwlagen onder pannen schilddak met hogere mouttoren in het midden, gebouwd circa 1902-1903 en vergroot in de jaren 1919 (zie kadastergegevens). Met bouten verankerd. Aan de straatgevel voorzien van kleine rechthoekige en getoogde vensters en een rest van een vroegere laadconstructie. Binnenin, typische ruimtes met troggewelven op ijzeren liggers gestut door zuiltjes, heden ingericht als expositieruimte. Verschillende verdiepingen met elkaar verbonden via een brede traphal, eveneens met een aankleding uit de jaren 1950.

  • Mondelinge gegevens verstrekt door Dhr. A. Van Bossche (2005).
  • CATTRYSSE K., Politieke Dynastieën in Hamme (1830-1940), onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1979-1980, I, p. 105, 108.
  • DE COCK K. - VAN BOSSCHE A. - GYSELINCK J., Museum Van Bogaert-Wauters 1955-1975, Hamme, 1975, p.1-32.
  • FRIEDRICH M., Brauerei – Verzeichnis Belgien, Heidelberg, 1984, p. 107.
  • VAN DE VELDE J., Archeologisch museum Van Bogaert-Wauters bestaat vijftig jaar – Unieke private collectie, in Het Laatste Nieuws, 9 februari 2005.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Bogaert, Chris; Duchêne, Helena; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2006

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Museumstraat

Museumstraat (Hamme)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.