• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis met voortuin afgesloten door fraai ijzeren hekwerk aan gietijzeren zuiltjes op hardstenen voet, ingeplant op de hoek met de Veldstraat. Volgens gegevens van het kadaster werd het huis gebouwd in 1865 door B. Oste samen met een daarachter gelegen touwslagerij. Sinds 1894 in handen van K.-L. Van Geeteruyen en A. Van Haver en verdeeld in twee touwslagerijen die in 1904 gedeeltelijk verbouwd werden en herbestemd als magazijnen. Het woonhuis zou volgens het kadasterarchief in 1923 herbouwd zijn door de weduwe Van Hove, die hier in 1920 samen met Gustaaf Verbeke een tapijtenstoomfabriek had opgericht (zie Noordstraat nummer 4). Naar verluidt, en ook volgens de bouwkenmerken, verkreeg het huis enkel later een nieuw gevelparement en werd vooral het interieur vernieuwd.

Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Lijstgevel met nieuw bakstenen parement op een hardstenen plint en bovenaan afgelijnd door een getande houten kroonlijst op klosjes. Vijf rechter traveeën gegroepeerd tot een geheel met symmetrische ordonnantie met centrale deur en rechthoekige muuropeningen. Voordeur in een accentuerende hardstenen omlijsting met Toscaanse pilasters op neuten en bekronend hoofdgestel. Mooie paneeldeur met bovenlicht. Bovenvensters gevat in gewitte geriemde omlijstingen met oren en sluitsteen en oorspronkelijk schrijnwerk; benedenvensters met jongere schuiframen en rolluikkasten ter vervanging van de vroegere luiken. Links een (toegevoegde?) uitspringende zesde travee met eenvoudig omlijste tweede deuropening. Beraapte rechter zijpuntgevel op gepikte plint, bovenvensters met uitgewerkte rolluikkasten en een rondboogvormig zoldervenster.

• BUYSE S., De touwslagerij te Hamme. Macrostudie over de touwindustrie te Hamme met nadruk op de 19de en 20ste eeuw, gevolgd door een casestudie over het touwslagersgeslacht Vermeire van de 16de tot de 20ste eeuw, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1996-1997, p. 166.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena