Tapijtfabriek Verbeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tapijtfabriek Verbeke

Beschrijving

Tapijtfabriek Verbeke, heden magazijn met woning huisbewaarder. Volgens gegevens van het kadaster werd de touwslagerij van B. Oste van 1865 (achter nummer 2) in 1904 door L. Van Geeteruyen- Van Haver verbouwd tot magazijnen. In 1920, oprichting van een stoomtapijtfabriek door de "Maatschappij Weduwe Charles Van Hove", in samenwerking met G. Verbeke. In 1923 werden de magazijnen helemaal herbouwd en de stoomtapijtfabriek vergroot. De nu nog bestaande overblijvende delen aan de Noordstraat en de Veldstraat werden opgetrokken in 1927. Tijdens het interbellum zou naar verluidt de "Manufacture de tapis Edm. Verbeke Cie" uitgegroeid zijn tot één van de grootste tapijtfabrieken van de streek met een tewerkstelling van 250 man en de eerste fabriek die tapijten in hun geheel weefden volgens een Duitse techniek. Het bedrijf exporteerde voornamelijk naar Amerika tot het embargo in 1966. Stopgezet door gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden.

Deels in binnenblok gelegen bedrijfsgebouwen met een gevel palend aan de Noordstraat en een deel palend aan de Veldstraat. Magazijn met woning van de huisbewaarder aan de Noordstraat vertoont een straatgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder steil pseudo-mansardedak. Nu een grijsgeschilderde lijstgevel in decoratieve baksteenarchitectuur. Traveeïndeling door pilasters en tevens horizontaal geleed door bakstenen cordons. Rechthoekige muuropeningen onder I-latei, de meeste met industriële ijzeren ramen met kleine roedeverdeling. In de rechter travee, met huisdeur en benedenvenster, en boven de poort toepassing van accoladeboogvormige bakstenen druiplijsten. Voorts nog bakstenen geveldecoratie onder de lekdrempels en onder de gootlijst. Korte ronde fabrieksschoorsteen met decoratief metselwerk onder getrapt uitkragende lijst (aan de achterzijde, zichtbaar van links opzij).

Gevel aan de Veldstraat eveneens van vijf traveeën en twee bouwlagen, onder diep schilddak (kunstleien), het verhoogde middendeel van de nok met verluchtingsroosters. Straatgevel in een gelijkaardige decoratieve baksteenbouw. Drie venstertraveeën gevat tussen lisenen voorzien van industriële ramen, en twee gewone venstertraveeën.

• BUYSE S., De touwslagerij te Hamme. Macrostudie over de touwindustrie te Hamme met nadruk op de 19de en 20ste eeuw, gevolgd door een casestudie over het touwslagersgeslacht Vermeire van de 16de tot de 20ste eeuw, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1996-1997, p. 166.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena