• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Achterin gelegen vrijstaand burgerhuis (nummer 8) in omringende beboomde tuin. Vergezeld van twee bijgebouwtjes ingeplant aan de rooilijn links en rechts van de voortuin; ijzeren toegangshek aansluitend bij het linker paviljoen. Volgens gegevens van het kadaster gebouwd in 1868 door L. Danneboom, ontvanger van registratie.

Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Gepleisterde en witgeschilderde voorgevel op een hardstenen plint. Begrenzende geblokte hoekpilasters en centraal deurrisaliet geaccentueerd door afgevlakte bossage. Horizontaliserende schijnvoegen, puilijst en cordon ter hoogte van de bovenvensterdorpels. Lijstgevel bekroond door een sterk uitgewerkt hoofdgestel met gelede architraaf, fries met spiegels en houten kroonlijst op klosjes en versierde consoles. Getoogde voordeur gevat in een geprofileerde omlijsting op hardstenen neuten, vooraf gegaan door drie treden. Houten vleugeldeur met spiegelboog, rocaillemotief op de makelaar en fraaie koperen deurkloppers; kleine roedeverdeling in het bovenlicht. Deurtravee vooral geaccentueerd door het balusterbalkon op consoles met verfijnde ornamentiek. Getoogde vensters met sluitsteen, op de bovenverdieping in meer opvallende omlijstingen met siersluitsteen en decoratieve houten rolluikkasten. Door kordons afgelijnde borstwering met lekdrempelversiering. Beraapte zijpuntgevels.

Beide zijpaviljoentjes met het voorkomen van een kleine diepe woning van twee traveeën en één bouwlaag onder schilddak (pannen). Gepleisterde en geschilderde gevels op een plint van hardsteenplaten. Smalle straatgevel met hoeklisenen; verdiepte getoogde muuropeningen. Brede zijgevels met één centraal vensterrisaliet uitziend op de voortuin. Rechter paviljoen (nummer 6) met nieuw schrijnwerk en luiken; linker paviljoen met origineel schrijnwerk zonder luiken. Links aansluitende hoge bakstenen tuinmuur geleed door lisenen en getande lijst onder de afdekking.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena