erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
85468
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85468

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerhuis volgens het kadasterarchief gebouwd in 1928 door M. De Pillecijn, fabrieksbestuurder. Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak met houten dakkapellen. Art-deco-getinte lijstgevel van baksteen en imitatienatuursteen met hoge plint van natuursteenblokken op lage hardstenen sokkel. Horizontaliserende banden en overstekende houten kroonlijst op trigliefconsoles. Brede venstertravee met korfboogvormig benedenvenster en gebogen erker op geaccentueerd kraagstuk. Herhaalde driehoekjes keren als siermotief eigen aan de art deco op diverse elementen van de gevel terug: op de stijlen en imposten van de erker, in het decoratieve traliewerk van het deurlicht en zijvenstertje van de deur, in het gevlamde gekleurde glas in lood van het brede venster met gestructureerd glas boven de deurluifel.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85468 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.